Zelfstandig leven en werken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er kunnen verschillende belemmeringen zijn, waardoor het lastig is om zelf een huishouden te runnen en in je inkomen te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, het hebben van psychiatrische problemen, beginnende dementie of andere problemen bij het ouder worden. De individuele- of groepsbegeleiding die vanuit de WMO wordt geregeld kan u daarbij wellicht ondersteunen.
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) maakt onderscheid tussen individuele begeleiding (bij het wonen) en groepsbegeleiding (voor dagbesteding).
Met individuele WMO begeleiding wordt de ondersteuning bedoeld die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen (blijven) wonen. De ondersteuning in de vorm van begeleid wonen kan nodig zijn op allerlei gebieden, zoals bijvoorbeeld:
- bij het organiseren van het huishouden
- het bijhouden van de financiën
- het invoeren en handhaven van een dagritme
- het leren nemen van belangrijke beslissingen
- persoonlijke verzorging
Met groepsbegeleiding wordt de ondersteuning bedoeld die zorgt voor een fijne, zinvolle dagbesteding voor mensen van alle leeftijden. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan kinderopvang, een zorgboerderij, activiteitencentrum of dagverzorging.
De gemeente onderzoekt met u welke ondersteuning u nodig heeft.
Bij het onderzoek wordt gekeken naar uw behoeften en voorkeuren.
De gemeente bekijkt eerst wat u zelf nog kan en of andere mensen uit uw sociale netwerk u eventueel kunnen helpen. Ook kijkt de gemeente over welke financiële middelen u zelf beschikt en of u al zorg en ondersteuning krijgt vanuit andere wetten, zoals de Zorgverzekeringswet, Participatiewet of de Jeugdwet.
De kosten zijn afhankelijk van uw (financiële) situatie.
Informatie en aanvragen: Gemeente Laarbeek, 0492-469700
Voor algemene informatie over WMO - begeleiding: Website Regelhulp